factcheck
Aanslagen in Frankrijk: Einzelgangers of toch georganiseerd?

Aanslagen in Frankrijk: Einzelgangers of toch georganiseerd?

dit artikel werd eerder gepubliceerd op nieuwsredactie.fhj.nl

‘Zelfgeradicaliseerde’ doe-het-zelfterroristen stellen Frankrijk voor een onmogelijke opgave

Deze uitspraak stond op 29 oktober in de Volkskrant in een analyse over de recente aanslagen in Frankrijk. Maar klopt deze uitspraak wel of zijn deze terroristen veel minder ‘doe-het-zelf’ dan de Volkskrant denkt?

In het artikel van de Volkskrant wordt aangehaald dat de recente aanslagen in Frankrijk allemaal een zekere mate van amateurisme bezitten. Zo zit de redactie van Charlie Hebdo allang niet meer in de straat waar een 18-jarige jongen 2 mensen neerstak. Terrorisme-expert Bart Schuurman is het in elk geval met de Volkskrant eens. “De aanslagen in Frankrijk en Oostenrijk lijken niet gecoördineerd te zijn”, zei hij bij een aflevering van Eenvandaag. “Aan de aanslagen die geclaimd werden door de IS ging vaak een hele geraffineerde mediacampagne vooraf, terwijl dat bij deze aanslagen volledig ontbreekt.”

Ook de wapens die bij de recente aanslagen gebruikt worden zijn makkelijk te verkrijgen. Bij de afgelopen 3 aanslagen in Frankrijk werd een mes gebruikt, terwijl er bij de aanslagen die vanuit IS werden gecoördineerd vooral vuurwapens werden gebruikt en de Jihadisten ook de beschikking hadden over explosieven. Daardoor is de kans erg groot dat de aanslagen niet vanuit een grotere groepering worden aangestuurd, maar vooral door lone wolfs worden uitgevoerd, al dan niet in een opwelling.

Volgens terrorisme-expert Beatrice de Graaf hebben veel van deze lone wolfs psychische problemen, waardoor ze soms uit het niks kunnen beslissen een aanslag te plegen en het anders in hun eentje voorbereiden. Dat zorgt ervoor dat het voor de Franse regering een onmogelijke opgave is om deze lone wolfs te vinden en op te pakken. Voor de aanslagen die ze plegen is amper voorbereiding nodig en de daders zijn zelf geradicaliseerd en bevinden zich niet in een groep van gelijkgestemden. Dit soort groepen zijn een stuk makkelijker te vinden, waardoor de meeste aanslagen gepleegd woorden door deze “zelfgeradicaliseerde doe-het-zelfterroristen”.

De uitspraak van de Volkskrant klopt dus inderdaad en wordt ook onderschreven door meerdere specialisten. Echte cijfers ontbreken bij dit onderwerp, maar er is zoals genoemd wel genoeg bewijs om deze uitspraak kracht bij te zetten. Hierbij kun je denken aan de makkelijk verkrijgbare wapens, het ontbreken van een mediacampagne en het gebrek aan banden met een grotere organisatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *