Crossmediaal
De keerzijde van ‘coronahonden’

De keerzijde van ‘coronahonden’

Met het einde van de coronamaatregelen in zicht, maken verschillende dierenorganisaties en liefhebbers zich zorgen over het welzijn van jonge honden. De angst bestaat dat mensen minder tijd en aandacht aan hun huisdieren zullen besteden.

Door het thuiswerken en een overvloed aan vrijetijd besloten veel mensen tijdens de coronacrisis een hond aan te schaffen. Dat bleek onder meer uit een onderzoek naar coronapups in 2020 (zie hier). Veel mensen in lockdown zochten het gezelschap van een huisdier. Met de stijgende vraag naar pups, namen bij dierenwelzijnorganisaties ook de zorgen toe. Een hond heb je namelijk niet voor even, maar voor het leven.

De verwachting is dat er veel verandert voor huisdieren als hun baasjes weer buitenshuis aan het werk moeten. Ze zullen vaker alleen thuis zitten en dus minder aandacht krijgen. Volgens Debbie Rijnders, directeur van de Tinley Academie (kennisinstituut op het gebied van diergedrag) en voorzitter van het Platform van Professionele Diergedragskundigen, kan dat veel invloed hebben op een hond. “Als honden een routine hebben ontwikkeld waarbij de eigenaar de hele dag thuis is en dat plotseling, dus niet geleidelijk, niet meer zo is, kan dat leiden tot verlatingsangst of frustratie. Dat kan uitmonden in janken, plassen in huis en de boel vernielen.” Wat er daarna met de dieren gebeurt hangt volgens Rijnders af van het type eigenaar. “Sommige baasjes zullen zich realiseren wat de reden is van het gedrag, maar er zullen ook mensen schrikken en uit irritatie de hond naar het asiel brengen.”

Tot nu toe lijkt die zorg ongegrond. “Wij merken op onze 28 dierenopvang locaties niet dat honden die tijdens de coronaperiode zijn gekocht teruggebracht worden”, vertelt Carmen Silos, persvoorlichter van de Dierenbescherming. Ook Dierenasiel Louterbloemen in Dordrecht heeft ‘gelukkig’ nog geen ervaring met dieren die tijdens de coronaperiode geplaatst zijn en nu weer teruggebracht worden.

De Dierenbescherming waarschuwt wel voor een ander probleem. Carmen Silos: “Wat ons zorgen baart is dat zo weinig mensen hun pas aangeschafte hond laten vaccineren, iets wat met alle nieuwe hondeneigenaren een echt probleem kan worden.” Ook de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) waarschuwt in een persbericht. “Sinds 27 mei verspreiden we onder ruim 1500 dierenartspraktijken informatie zodat huisdiereigenaren het belang van vaccinatie inzien en besmettelijke ziekten onder huisdieren geen kans krijgen. Daarnaast besteden we via onze social media aandacht aan de vreselijke gevolgen die het niet vaccineren van huisdieren kan hebben, zoals ernstig dierenleed, soms met dodelijke afloop.”

Het belang van tijdige vaccinatie is evident. Toch blijkt uit onderzoek van de Dierenbescherming onder duizend huisdiereigenaren dat maar 55% van de honden gevaccineerd is. Bij katten ligt dat percentage zelfs maar op 25%. De KNMvD vindt dit ‘ver beneden peil’. De belangrijkste redenen voor niet-vaccineren bij baasjes zijn onwetendheid, angst voor bijwerkingen en de kosten van vaccinatie.

Gedragsdeskundige Debbie Rijnders noemt het essentieel dat mensen zich goed informeren voordat ze een huisdier aanschaffen. “Zorg als hondenbezitter dat je weet wat er nodig is om je beste vriend goed te verzorgen. En als je iets niet weet, zoek dan contact met een deskundige, zoals een dierenarts.”.

Luister het gehele interview met Debbie Rijnders hieronder.


De vaccinatiegraad van jonge honden ligt volgens de Dierenbescherming te laag. Ze zijn bang voor de gevolgen als er niet snel iets verandert. Bij Dierenziekenhuis AniCura hebben ze het nog druk, maar zien ze wel een duidelijk verschil met voorheen.

Hoeveel honden zijn er eigenlijk voor de coronacrisis gevaccineerd en wat kost een vaccinatie? In de onderstaande infographic staan de belangrijkste cijfers.

Als de infographic hier niet verschijnt, kunt op deze link klikken:

https://create.piktochart.com/output/54993049-hondenvaccinaties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *