Nieuws
Hoe groot is de kans dat jij gehackt wordt?

Hoe groot is de kans dat jij gehackt wordt?

Dit artikel werd op 16 oktober 2020 gepubliceerd op nieuwsredactie.fhj.nl

Afgelopen week waarschuwde Jan Swillens, de baas van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) voor het gebruik van telefoons bij een geheim overleg. Volgens hem zouden deze telefoons gehackt en afgeluisterd kunnen worden. Wat betekent dit voor de gewone burger en wat kunnen zij doen om zich tegen hackers te beschermen?

Volgens Tijs Hofmans is de kans dat je eigen telefoon gehackt wordt in elk geval erg klein. Als redacteur privacy en security van de populaire techwebsite Tweakers.net is hij constant bezig met ‘alles wat beveiligd is, of beveiligd had moeten worden’. “Het ligt er heel erg aan wie je bent”, legt hij uit. “Een topman met bedrijfsgeheimen is een veel beter slachtoffer dan een alledaags persoon.” Dat komt vooral door de manier waarop hacken werkt.

HOE WERKT HACKEN?

“Hacken is een soort technologie gebruiken op een manier waarvoor het niet bedoeld is. Dat heeft meestal een hele negatieve klank, maar het kan ook voor een goed doel gebruikt worden. Zo kan je bijvoorbeeld je telefoon meer rechten geven, wat relatief onschuldig is.” Hackers zoeken naar een kwetsbaarheid, die ze vervolgens uit kunnen buiten. Dergelijke kwetsbaarheden zijn kostbaar, want Apple biedt bijvoorbeeld grof geld aan mensen die deze gaten in het systeem bij hen melden. Zo levert het ontgrendelen van een iPhone maximaal 100.000 euro op en kan het vinden van andere fouten zelfs ongeveer een miljoen opleveren.

Mensen die deze fouten ontdekken kunnen daar nog veel meer mee verdienen. “Gespecialiseerde bedrijven bieden veel grotere bedragen dan Apple. Die bedrijven kunnen de informatie doorverkopen aan inlichtingendiensten, maar net zo goed aan Rusland. Er gaan enorme bedragen in dat circuit rond.”

WAAROM WORDT MIJN TELEFOON DAN NIET GEHACKT?

“De fouten die nog gevonden worden zijn zó zeldzaam en kostbaar dat hackers die echt niet gaan gebruiken bij ‘gewone’ mensen. Cybercrime is al heel lang geen hacker op een zolderkamer meer, maar echt ‘big business’. Het zijn vaak grote groepen waar iedereen zijn eigen rol heeft en die bijna als bedrijf gerund worden”, vertelt Tijs Hofmans.

Dat hackers achter grote doelwitten aanzitten is dus wel duidelijk, maar je telefoon beveiligen is toch geen overbodige luxe.  De beste manier om je telefoon te beschermen is altijd alle nieuwe updates installeren. Als deze niet meer ondersteund worden is het misschien wel tijd voor een nieuw apparaat. Toch ben je nooit helemaal veilig, hoe goed je beveiliging ook is. Er is altijd een mogelijkheid dat je alsnog gehackt wordt. Wil je kans toch minimaliseren? “Je kan eigenlijk het beste gewoon een oude Nokia gebruiken.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *